Arxiu històric. Patrimoni Documental  
Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic
2009
click per ampliar click per ampliar click per ampliar click per ampliar click per ampliar Finalitza el procés de construcció de la nova passera-mirador de la Penya del Moro
click per ampliar La iniciativa de l'Ateneu de convidar els santjustencs a fer la Penya del Moro el 6 de setembre, col·laborant amb els 75 cims que feia la SEAS, ha estat exitosa amb 104 participants. Durant tot el matí s'han posat els mitjans necessaris perquè qui volgués pogués pujar-hi i firmar el llibre de firmes que hi havia al coll de can Solanes.
A la fotografia bona part de l'organització junt amb els primers caminadors.
2006
click per ampliar Creix el patrimoni arqueològic municipal visitable!!! El passat dia 3 de març, coincidint amb la festa de l’arbre, va inaugurar-se el recinte de nova construcció on es podrà contemplar el Lacus. Aquesta estructura d’època romana va aparèixer durant les excavacions que van tenir lloc l’any 2003 i 2004 arran de la construcció de la línia T3 del tramvia del Baix Llobregat. El passat dia 3, enmig de la Festa de l’Arbre, es van realitzar uns tallers de mosaic i de realització de llànties d’època romana per amenitzar i explicar alguns dels trets característics de la cultura romana. A la zona verda existent enfront del Lacus es van plantar nou ceps de vinya que simbolitzen el conreu per excel•lència d’aquest territori en època romana, alhora que és molt possible que el lacus fos un dipòsit relacionat amb el procés d’elaboració del vi.
2005
click per ampliar
Durant l’any 2005, coincidint amb el seu 70è aniversari, des del Servei d’Arxiu s’ha tirat endavant la restauració del llibre que conté el padró d’habitants de 1935 quan Sant Just tenia 2470 veïns i veïnes. Li mancaven les cobertes –possiblement mai n’havien tingut -, els fulls eren plens de brutícia i les primeres pàgines tenien diversos talls. Els mateixos especialistes han realitzat també la neteja i consolidació de les primeres llibretes cobratòries del Comú escrites a mitjan del segle XVIII. Aquests documents són la documentació més antiga del fons municipal que es guarda a l’Arxiu Històric Municipal de Sant Just Desvern. L’Ajuntament va sol•licitar i aconseguí per a aquesta tasca una subvenció del Servei d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
"Sant Just Desvern se suma a la campanya pel retorn dels documents catalans
custodiats a l'Archivo Histórico. Sección Guerra Civil que van ser traslladats a aquesta bonica i esplèndida ciutat de Salamanca per possibilitar una repressió sobre les persones que s'havien destacat pel seu suport al règim republicà, que el cop d'Estat de diversos militars va fer caure després d'una llarga i cruenta guerra civil entre germans. Durant les darreres festes de Tardor, la colla de Geganters i els mateixos Gegants de Sant Just van lluir les enganxines: "Volem els Papers", aquests dies també podeu veure les pancartes al balcó principal de l'Ateneu Santjustenc.
2004
El diumenge dia 18 de juliol la sala municipal de l’Ateneu, l’Entitat Local Justeatre va representar l’obra de teatre Companys dirigida per Maika Dueñas. A la fi de la representació va tenir lloc un col·loqui sobre la figura de qui va ser president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys.
L’acte va suposar la cloenda del Cicle d’activitats sobre els 65 anys del final de la Guerra d’Espanya (1936-1939) que s’ha dut a terme durant aquest any 2004.
2003
click per ampliar Dissabte, dia 22 de novembre de 2003, va morir a l'edat de 78 anys, Josep Barberà, l'arqueòleg que va iniciar els treballs a la Penya del Moro de Sant Just Desvern.
Josep Barberà i Farràs va començar l'excavació a la Penya del Moro, l'abril de 1972. Van ser divuit campanyes d'excavació en què es va descobrir l'extensió del poblat i els seus materials arqueològics.
click per ampliar Durant l'estiu de 2003, 215 persones van visitar les restes medievals i ibèriques situades al cim de la Penya del Moro. Un grup d'adults que havia participat en el 2n curs d'història de Catalunya fet pel CES; la SEAS i 8 grups de nois i noies participants en els casals d'estiu organitats al complex Esportiu la Bonaigua.
click per ampliar El mes de maig de 2003, Alexandre Fontova Batet va cedir diverses fotografies de santjustencs de finals de XIX i principis del XX.
2002
El 28 d’abril del 2002 va ser presentat el catàleg de materials arqueològics localitzats a les excavacions al poblat de la Penya del Moro a Sant Just Desvern.
Està escrit per Josep Barberà i Núria Molist 1970 i 1991.
Es pot adquirir a les llibreries de la població la 8€ i editat per l'Ajuntament i la fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica.
El mes d'abril de l'any 2002 també tingué lloc la presentació de la guia d'arxius Municipals i comarcals del Baix Llobregat feta per 16 Ajuntaments de la Comarca i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.
Dimarts 10 a 14 i 17 a 21 (Matí i tarda) Dijous 15 a 21 (Tarda) Can Ginestar c. Carles Mercader, 17 08960 Sant Just Desvern