Arxiu històric. Patrimoni Documental  
Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic
A finals d’octubre de 2002 els nois i noies de 3r de primària de l’escola Montserrat van fer una sortida per conèixer algunes de les antigues masies de Sant Just Desvern.
Aquesta sortida està inclosa en la Guia d’activitats educatives que l’Ajuntament ofereix a les escoles, i que té com a finalitat apropar els nois i noies al coneixement de les masies com a forma de vida, ben diferent de l’actual.
L’escrit que van fer els nens i nenes referent a aquesta visita va ser publicat a la revista local La Vall de Verç i pensem que és el millor exponent de com van copsar les explicacions tant de l'arxiver municipal com dels propietaris que els van rebre a les masies.
“Era temps de tardor, quan un dijous al matí, nosaltres la classe de 3r, vam anar d’excursió per conèixer algunes de les masies del nostre poble: can Campreciós, can Cardona, can Ginestar i can Padrosa.

La primera que vam visitar va ser can Campreciós. És una casa molt gran on antigament vivien moltes famílies i que a l’hivern no passaven fred gràcies a l’escalfor dels animals que hi havia a la planta baixa. També té un celler molt bonic on encara hi ha moltes ampolles de vi.

Molt a prop de can Campreciós hi ha can Cardona, on ens va rebre la senyora Maria que ens va explicar moltes coses de la seva masia com ara la història dels xiprers com el que encara hi ha a l’entrada. Es diu que quan n’hi havia un es volia donar la benvinguda al peregrí i quan n’hi havia dos que li donarien menjar i hospedatge. També ens va explicar que les gallines que corrien pel pati les guardava per Nadal.
Caminant, caminant vam anar fins a can Ginestar. Aquesta masia és molt bonica tant per fora com per dins. Totes les parets tenen dibuixos amb flors i plantes semblants ales que feia Antoni Gaudí. En aquesta casa actualment no hi viu ningú, és la Casa de la Cultura. A l’antiga capella hi ha guardats els Gegants.
En el celler hi havia una exposició de com eren les cases de Sant Just abans i ara i vam veure que on hi ha ara el Walden, abans hi havia cases de treballadors de la fàbrica de ciment.
Vàrem caminar una bona estona fins arribar a can Padrosa. La Isabel i en Pere Padrosa ens van explicar com era i què es feia antigament a la masia. Una cosa que ens va agradar va ser el rellotge de sol que hi ha pintat a la façana; tots vam quedar bocabadats quan ens van explicar com funcionava i ens vam adonar que marcava la mateixa hora que els nostres rellotges. En aquesta masia ara es dediquen a tenir cura de cavalls i conreen terres.

En sortir d’aquesta masia arribàrem al molí fariner, i el senyor Jordi Amigó ens explicà com funcionava ja fa molts anys. Ens va dir que per allà passava una riera que donava aigua a la bassa i al molí. L’aigua passava per un forat i amb la seva força movia el molí i els pagesos molien el blat per fer farina. Va ser divertit quan ens vam agafar les mans com si fóssim la riera que abans passava pe aquest lloc.
Cap al migdia vàrem tornar a l’Escola pensant que en aquesta sortida ens ho havíem passat molt bé i havíem après moltes coses sobre el nostre poble.”
Dimarts 10 a 14 i 17 a 21 (Matí i tarda) Dijous 15 a 21 (Tarda) Can Ginestar c. Carles Mercader, 17 08960 Sant Just Desvern