Arxiu històric. Patrimoni Documental  
Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic
NOU HORARI (concertat)
Dimarts 10 a 14 i 17 a 20:30 h
Dijous 15 a 20:30 h
L'atenció als usuaris durant les obres, es realitzarà amb cita prèvia:
Jordi Amigó - Arxiver municipal
Fitxa 2009
La Penya del Moro. Versió per imprimir
Visita SEAS 2009
En motiu de 75è aniversari de la SEAS, 104 santjustencs van pujar a la Penya del Moro
Notícia 2009
Finalitza el procés de construcció de la nova passera-mirador de la Penya del Moro
Notícia 2003
Mor Josep Barberà, l'arqueòleg que va iniciar els treballs a la Penya del Moro de Sant Just Desvern.
Notícia 2003
215 persones van visitar durant l'estiu'03 les restes medievals i ibèriques al cim de la Penya del Moro
Reportatge 2002
Presentació obres de recuperació i adequació del cim de la Penya del Moro. 5 d’agost de 2002
Notícia 2002
Presentació del catàleg de materials arqueològics localitzats a les excavacions de la penya del Moro

La Penya del Moro és un turó de 276 metres d'alçada situat a ponent del Parc de Collserola. Des del cim es té un domini visual de tot el delta del Llobregat i les serres del Garraf fins més enllà de la conca de l'Anoia.

L'any 2000 l'Ajuntament de Sant Just Desvern va adquirir el terreny on hi ha el poblat iber i les restes d'una torre medieval i durant l'any 2002, el Consorci del Parc de Collserola i l'Ajuntament van finalitzar la recuperació i la restauració de les estructures medievals del cim.

Poblat iber
L'indret ja era freqüentat durant el bronze final -ara fa uns 2850 anys-, però no va ser fins al segle VI a.n.e. que van edificar-se les primeres construccions ibèriques. El moment àlgid del poblat se situa entre els anys 450 i 300 abans de la nostra era.

Des de 1972 fins a 1991 van tenir lloc les excavacions arqueològiques del poblat dirigides per Josep Barberà. A la vessant de solell, on van localitzar-se una vintena d'habitacions que van ser en part excavades a la pissarra, els seus paviments eren de fang trepitjat i tenien una llar de foc central. Dues d'aquestes habitacions van condicionar-se perquè es poguessin visitar. La gran majoria dels materials arqueològics trobats a les excavacions estan disposats a l'actual Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya. A les excavacions de l'any 2002 es va constatar que al cim del turó i sota la torre medieval hi existien construccions ibèriques.

Torre Medieval
Al cim hi ha les restes d'una torre de defensa que té gairebé 4 metres de diàmetre i 1,20 metres d'alçada, i unes estructures adossades que van ser descobertes durant les excavacions efectuades l'any 2002. La construcció de la torre se situa a la fi del segle X-XI, però no trobem cap referència documental segura referida a l'indret fins al segle XIV, quan els documents mencionen el cim amb el nom de Puig Castellar.

Via d'accés recomanada
Situats al Parc del Parador -on arribareu amb els autobusos 63, 157, 257, Esplujust, Esplubus, L46 i L10- preneu el c. Miquel Reverter, i continueu per l'av. de l'Onze de Setembre. Cal pujar per la carretera de la Plana Padrosa, continuar pel c. de Can Solanes, i pel c. de les Alsines fins al capdamunt del carrer Pont. Des d'allà, surt una pista forestal que cal realitzar a peu, el camí s'enfila fins dalt del Coll de Can Solanes, i allà cal girar a l'esquerra seguint la pista en direcció a ponent, a uns 500 metres hi ha un indicador del Parc de Collserola i un petit pla. És aquí que s'inicia l'ascens final per un petit corriol que puja fins a dalt del turó. A peu, des del parc del Parador fins al carrer Pont hi ha uns 20 o 30 minuts, i des de l'indicador del Parc de Collserola fins al cim hi ha una pujada de 25 o 35 minuts.

Dimarts 10 a 14 i 17 a 21 (Matí i tarda) Dijous 15 a 21 (Tarda) Can Ginestar c. Carles Mercader, 17 08960 Sant Just Desvern